Bjerkåsholmen, 18/3-2006

Nok en kurshelg på instruktørkurset er over og hodet er proppfullt av vanskelig ord og setninger. Her er noen eksempler; ekstingsjon, nitrogenholdigbase, kromosomer, autosomer, centrioler, heterosygot, perseptuelle systemer, ubetinget aversive stimuli, diskriminativ kontroll, tidspersepsjon, nonkontingent osv. osv. Vel det er vel bare jeg som er dårlig i fremmed ord, men skal si jeg er sliten etter denne og helgen. Og hva fikk vi vite, jo i går og i dag er veldige viktige emner med tanke på eksamen  – de over 100 spørsmål på 6 timer!

Vel, det var i hvert fall med god grunn jeg tenkte jeg skulle trene Obelix litt for å få tankene til å hvile litt og heller la Obelix jobbe 🙂

Vi startet fint med litt sikksakk – det fungerte jo veldig bra. Obelix gjorde som han skulle og jeg klikket på siste «passering». Tenkte så jeg skulle legge på en kommando («Sikksakk») for nå følte jeg at det satt godt nok, men da skal jeg si deg jeg var ute på viddene 😦 Første prøvde jeg å si «Sikksakk», mens da stoppet han opp å så rart på meg og gjorde ingenting. Gikk tilbake til starten og prøvde å si «Sikksakk» i starten også bare klikket for det, men det ble bare rot! Ingenting funket 😦 Dette skjønner jeg ingeting av. Håper virkelig at noen kan gi meg tips – HJELP!!

Tok frem «Touch» – lokket for å få litt «struktur» igjen og Obelix fløy bort å touch’et lokket. Så gjorde vi det et par ganger og det var 100% klaff hver gang. Jeg flyttet lokket litt rundt omkring og Obelix var like ivrig.

Så gjorde jeg noe jeg tror jeg ikke skulle gjort – har egentlig peiling, men kanskje litt tips her er på sin plass? I hvert fall så hadde jeg veeeeeldig lyst til å BEGYNNE ög trene på dette med å rygge mellom bena. Ja, jeg er gal nok til å tro at vi skal få til det om 1 år. Jeg aner ikke hvordan jeg gjør det, men jeg mener en eller annen sa at man kunne plassere hunden mellom bena og vente at den skal rygge. Jeg gjorde så, men Obelix gjorde alt annet enn å rygge, han satt seg ned mellom bena mine, la seg ned mellom bena mine, gikk fremover, rundt meg og mellom bena mine, men rygging var helt utelukket.

Bestemte meg da for å begynne kun med rygging, og ikke mellom bena, noe som jeg heller ikke har peiling på hvordan jeg skal begynne med 🙂 Prøvde å få Obelix til å stå foran meg for å se hva som skjedde, men der ville han IKKE være. Han presset seg mellom bena så jeg måtte samle bena helt, han fløy rundt og lette etter lokket, han satt seg ved siden av meg, han la seg ned og han bjeffet. Etter en stund så ble det bare bjeffing så da tenkte jeg at jeg skulle «hjelpe» han litt med å gå ett skritt mot han og hva gjør han – rygger bitte litt OG bjeffer samtidig og jeg klikker. Hva skjer så når vi skal prøve igjen? Obelix bjeffer! Timing er ikke lett! Prøvde et par ganger til, men det endte enten med at Obelix gjorde noe samtidig med å rygge og misforstå eller at han løp rundt og rundt meg i frustrasjon. Jeg fant ut at det var best å stoppe det hele. Avsluttet med en nølende sikksakk og to knall bra sikksakk’er UTEN kommando.

En ting er sikkert, jeg MÅ lese klikker boka til Morten og Cecilie. Jeg har jo kjøpt den så det er bare å sette i gang. Håper virkelig på mange kommentarer med tips.

 

Reklame

6 kommentarer

Filed under Annen trening

6 responses to “Bjerkåsholmen, 18/3-2006

 1. Vanskelig uten å se dere….. Du har et signal som får ham til å starte pr idag, og når du er sikker på at dette signalet virker, kan du legge ord på. Da sier du ordet før du gir signalet. Jeg lurer litt på hvordan du sa «sikksakk» (jeg skriver bevisst legge «ord» på – ikke kommando…). Har skrevet til Monica og Karine og bedt dem ta utfordringen med å svare på rygging. Jeg begynte som du – et skritt mot hunden – se etter all bevegelse med bakbeina og klikk for selv minimale bevegelser (jeg vet mange gjør dette på et sted hvor hunden MÅ rygge dvs. mellom noe). Noen begynner med å lære hunden å rygge mot et teppe på gulvet – det skal gjøre at hunden blir bevisst på at han beveger bakbeina. Da klikker du så snart bakbeinet berører teppet – begynn i så fall bare et par centimeter fra teppet – eller kanskje til og med oppå teppet med bakbeinet de første gangene. Virker jo som han tilbyr mange atferder – så ikke akkurat en crossoverhund – høres ut som du har mye du kan gripe fatt i 🙂

 2. Kan ju bara sæga hur jag gjorde med Tyra och delvis med Yatzy. Stællde Tyra så hon hade en vægg på ena sidan och jag tog en steg mot henne så att hon måtte rygge och så KLICK. Men det tog en stund før hon tyckte det hela var vældigt konstigt. 🙂 Yatzy stællde jag så att han hade stuebordet på ena sidan och två stolar på andra sidan, inte så att det blev vældigt trångt. Jag har inte anvænt ord kommandon førræn låååång senare. Med Tyra børjade jag inte med att rygge mellan benen førræn hon kunde rygge. Då hade vi trænat på rygge så længe att hon førstår ordet «backa». Så jag anvænde stå kommandot och jag stællde mig bak henne (hon tyckte det var vældigt, vældigt konstigt i børjan…). Men till slut «fick» jag lov att stå bak henne och då sa jag «backa», hon backade och fick en massa ros!!! Men som sagt jag måtte ta det vældigt långsamt i børjan før det med att rygge var vældigt konstigt før Tyra. Så jag kænner igen din frustration Beate!

 3. Med Lassie og Sokrates lærte jeg dem først å rygge inntil en vegg, ved å gå mot dem. Så fortsatte jeg med å la dem rygge i på plass posisjon inntil veggen.

  Så fortsatte jeg med Lassie, og lot han starte lengere foran meg, mens jeg begynte å gå bakover, også rygget han etter. Etterhvert begynte jeg å gå (som da var signalet hans for å rygge) mens han sto i litt vinkel, slik at han måtte snu seg. Etterhvert snudde han seg mer og mer. Samtidig fortsatte jeg å trene med vegger på enten den ene siden eller begge , og lærte han å rygge i vinkel, ved å klikke når han flyttet rumpa for å unngå å gå i veggen. Etterhvert kunne jeg gjøre det samme uten vegger. Trente

  Resten av innlæringen var litt tilfeldig, jeg trente egentlig på at han skulle komme i utgangstilling, det er jo samme bevegelsen. Så sto jeg med beina ut engang etter å repitert utgangsstilling, også føyk han igjennom. 🙂

 4. Forresten vil jeg gjerne vite hva en nitrogenholdig base har med hundetrening å gjøre?

 5. Beate

  Det har ikke så mye med selve hundetrening å gjøre, men det hadde med genetikk å gjøre, som vi hadde 7 timer om på lørdagen som var. Vi har hatt og skal ha emner som ikke går på selve hundetrening. Vi skal ha en hel dag om helse og ernæring, vi skal ha en dag med tannhelse, vi har hatt om funksjonsanalyser, observasjonsmetoder, presentasjonsteknikk, kriterier for en kursplass + masse læringsteori. Du kan jo se kursplanen inne på http://www.dinbestevenn.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s